Helsingin sanomat OP-PohjolaElisa HOK-Elanto Holday InnAccenture Bob Helsinki

 

 


Yhteistyössä
elisa_50korkea

Debytantit

TULEVAISUUDEN TEKIJÄT

Juhlaviikot esittelee debytantti-sarjassa yhdessä pääyhteistyökumppaninsa Elisan kanssa nuoria, lahjakkaita taiteilijoita festivaaliohjelmistosta. Sarjan ideana on esitellä suurelle yleisölle huippuluokan osaajia, joiden ura on läpimurron kynnyksellä. Taiteen olemukseen kuuluu, että se ammentaa perinteestä, mutta kurkottaa tulevaisuuteen. Debytantit edustavat tätä konkreettisimmillaan.

Debytantit 2011: Mikko Ijäs ja Miina-Liisa Värelä

Mikko Ijäs

Kertomuksia keittiöstä -esityksen digitaaliset lavasteet suunnitellut kuvataiteilija Mikko Ijäs piirtää digitaalisia kuvia kosketusnäytöllisiin välineisiin. Hänen töissään näkyy innostunut ja valpas suhtautuminen elämään ja ympäristöön. Muun muassa kysymykset taiteen ajattomuudesta, kulttuurievoluutiosta sekä pohdinnat esteettisen luonteesta ovat Ijäkselle ominaisia. Taiteilijan tyyli on persoonallisen tunnistettava jo hänen käyttämänsä ilmaisutekniikankin vuoksi. Samalla teoksista on kuitenkin löydettävissä vaikutteita 1900-luvun modernisteilta: Van Goghilta, Matisselta ja Picassolta. Mikko Ijäkselle todellisuus on rajattomien mahdollisuuksien visuaalinen maisema, joka pureutuu ihmisyyden ytimeen.

Mikko Ijäs Helsingin juhlaviikoilla

Kuva: Mikko Ijäs

Miina-Liisa Värelä

Sopraano Miina-Liisa Värelä esiintyy Mahlerin Ylösnousemussinfoniassa Finlandia-talolla Radion sinfoniaorkesterin kanssa. Tällä hetkellä hän viimeistelee maisteriopintojaan Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa Margareta Haverinen-Brandtin johdolla. Värelä voitti vuonna 2009 Kangasniemen laulukilpailun ja lauloi Lappeenrannan laulukilpailun finaalissa vuonna 2010. Hän on loistokasääninen lavaesiintyjä, joka hallitsee suvereenisti niin oopperan kuin liedinkin. Useita oopperarooleja laulanut Värelä kuuluu myös oopperaimprovisaatioryhmään Improah!.

Miina-Liisa Värelä Helsingin juhlaviikoilla

Kuva:Ville Paul Paasimaa