Helsingin sanomat OP-PohjolaElisa HOK-Elanto Holday InnAccenture Bob Helsinki
Lyhyt varjo, pitkä matka – Rax Rinnekankaan maailma

Elokuva, kuvataide

Lyhyt varjo, pitkä matka – Rax Rinnekankaan maailma

Tuottelias elo- ja valokuvaaja, kirjailija Rax Rinnekangas haluaa töillään tuoda valoa alati hämärtyvään maailmaan. Retrospektiivinen kokonaisuus levittäytyy Juhlaviikoille kahden näyttelyn, dokumenttielokuvien sarjan sekä Matka Edeniin -draamaelokuvan ensi-illan voimin.

Rax Rinnekangas (s.1954) on yksi kansainvälisimmin toimivista suomalaisista taiteilijoista. Hänen dokumentti- ja taide-elokuviaan kuvataiteista, modernista musiikista ja arkkitehtuurista on esitetty säännöllisesti eri maiden festivaaleilla ja taidemuseoissa. Monipuolinen taiteilija on myös tunnustettu valokuvaaja: hän on pitänyt yli 60 yksityisnäyttelyä eri maissa, muun muassa maailman tärkeimpien taidemuseoiden joukkoon kuuluvassa Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofiassa, Madridissa.

Rinnekangas on julkaissut yli 25 teosta niin Suomessa kuin ulkomailla -romaaneja, novellikokoelmia, esseitä ja kuvateoksia. Hänelle läheisiä aiheita ovat muun muassa eurooppalaisuus ja Holokaustin muisto, syyllisyys ja sovitus sekä valo ja tilan estetiikka. Rinnekankaalle on myönnetty valokuvataiteen valtionpalkinto 1989 ja valtion kirjallisuuspalkinto 1992 - lukuisten muiden palkintojen ohella.

Rax Rinnekankaan työtä määrittää vahva ajatus maailman luonteesta. Hän tiivistää: "Meidän tulee joka päivä ymmärtää, että yhdessä ainoassa vakavassa henkisessä teossa - lauseessa, kuvassa, piirroksessa, sävellyksessä - on se parantava viesti, joka voi hidastaa negatiivista kehitystä omalla kohdallamme. Tähän olen sitoutunut omissa töissäni."

 

Rax Rinnekangas Helsingin juhlaviikoilla:


1. Elokuvat Ateneum-salissa

Neljä dokumenttielokuvaa valon, sielun, suuren koti-ikävän ja eurooppalaisen tragedian teemoista. Elokuvaesityksien yhteydessä keskusteluja elokuvien teemoista.

Dokumenttielokuvien esityssarja 26. - 28.8.2011 Ateneum-salissa
Liput: Ateneumin taidemuseon neuvonnasta, 10 € / 8 € (opiskelijat)

Taiteiden yö, perjantai 26.8. kello 18.00-20.00
SIELUN LINNA (56 min, 2005)
Elokuva sielun olemuksesta. Espanjalainen puutaiteilija Nacho Angulo käyttää 15 000 koivuvanerinpalasta tehdäkseen maalauksellisen tulkinnan Kaija Saariahon egyptiläisiin teksteihin perustuvasta kuuluisasta Chateau de l'ăme -laulusarjasta, jotta ymmärtäisi sielun identiteettiä. Samanaikaisesti Kaija Saariaho säveltää Pariisin kodissaan. Taiteilijoiden teokset kohtaavat arvoituksellisesti.Keskustelu elokuvan sisältämistä teemoista, puheenjohtajana Docpointin taiteellinen johtaja Erja Dammert. Muut keskustelijat: ohjaaja, kirjailija Sakari Kirjavainen, säveltäjä Sanna Salmenkallio ja psykoanalyytikko, esseisti Mikael Enckell.

Elokuvan kieli: espanja ja suomi
Tekstitys: suomi


Lauantai 27.8. kello 13.00-17.00
ZAHARA & URGA (60 min, 2004)
Elokuva ihmisen kaipuusta itsensä tykö. Sosiaalisesti autistisesta pojasta kasvaa valokuvaaja, joka vuosien ajan etsii puuttuvaa minuuttaan eri maissa ja eri kulttuureissa Euroopassa. Erään toisen taiteilijakohtalon kautta hän päätyy Afrikkaan, jossa löytää odottamattoman perusteen koko olemassaololleen ja taiteelliselle käsialalleen.

HOLOKAUSTIN VÄRIT
(60 min, 2010) Elokuva arjalaisen liikkeen kehityksestä 1800-luvun Euroopassa ja ajautumisesta uudella vuosisadalla uussaksalaisen Adolf Hitlerin ja natsismin välineeksi. Elokuva on kuvaus myös psykologisista väreistä, joiden alaisina vähemmistökansojen - juutalaisten ja romanien - kansanmurha tapahtui 1900-luvun Euroopassa.

Keskustelu elokuvien tematiikoista näytösten välillä, puheenjohtajana näyttelijä Hannu-Pekka Björkman, keskustelijoina mm. ohjaaja Kalle Holmberg sekä kirjailija Elina Hirvonen.

Elokuvien kieli: suomi
Tekstitys: englanti


Sunnuntai 28.8. kello 14.00-17.00
IKAROS - LANGENNUT EUROOPPA (58 min, 2011, ensi-ilta)
Elokuva suuresta koti-ikävästä. Säveltäjä Pekka Jalkanen alkaa säveltää Venäläistä Konserttoaan - eheytymisen konserttoa - lapsuutensa maalaistalossa Rautalammilla elokuun yönä pohtien samalla kaipuutaan vanhaan Eurooppaan ja murtuvan Euro-Euroopan identiteetin rakenteita. Paperille ilmestyvästä nuotista käynnistyy hänen materiaalinkeruumatkansa Venäjälle ja pohjoiseen Bysanttiin Balkanille. Lopulta säveltäjä päätyy koti-ikävän kuvaajan, legendaarisen elokuvaohjaajan Andrei Tarkovskin haudalle lähellä Pariisia.

Keskustelu Euroopan kulttuurisesta tilanteesta ja tulevaisuutemme mahdollisuuksista, puheenjohtajana tuottaja Erkko Lyytinen, keskustelijoina mm. kirjailija Kirsti Simonsuuri, ohjaaja-päätoimittaja Alexis Kouros, toimittaja Hannu Reime.

Elokuvan kieli: suomi ja venäjä
Tekstitys: suomi


Tapahtuma toteutetaan osana Helsingin juhlaviikkojen ohjelmistoa, yhteistyössä Ateneumin taidemuseon, Bad Taste Ltd:n ja DocPoint -dokumenttielokuvafestivaalin kanssa.

 

 

2. Näyttely Laterna Magicassa

Viimeinen maa - Finlandia -näyttely
19.8.-3.9. 2011
Laterna Magica
Rauhankatu 7,  00170 Helsinki
Avoinna Ma-Pe 11-17, La 11-15
Vapaa pääsy

Tulevina vuosikymmeninä alkuperäisiä suomalaisia on yhä vähemmän katajaisissa notkoissa ja tv-huoneiden hämärissä. Jäljelle jäävä luonto kuiskii ’Viimeisen Maan – Finlandian’ alkuasukkaista, jotka kerran vaikuttivat laajalti asuinsijoillaan. Näyttely koostuu sarjasta valokuvavedoksia, joissa pohjoinen luonto ja tunnettujen ja tuntemattomien suomalaisten muotokuvat muodostavat vuoropuhelun katoavan kotimaisuuden hiipuvassa tilassa.

Näyttelyn yhteydessä  esitetään elokuvaa Viimeinen metsäpoika – The Last Forest Boy (2007) 28’
Elokuva on kertomus Suomettaren villistä pojasta, joka elää metsien kätköissä modernin Suomen rintamailla. Pääosassa Heikki Mäntymaa. Käsikirjoitus, kuvaus ja ohjaus Rax Rinnekangas. Tuotanto Oy Bad Taste Ltd.

Taiteiden yönä 26.8. klo 16 Suomalainen ajatus (2009) 57’
Dokumentissa viisi suomalaista eri alojen asiantuntijaa - presidentti Martti Ahtisaari, kirjailija Jari Ehrnrooth, innovaatiotutkija Seija Kulkki, professori Sirkka-Liisa Kivelä ja teologi-filosofi Terho Pursiainen - pohtivat ihmisen, ihmiskunnan ja ihmisyyden mahdollisuuksia. Käsikirjoitus, kuvaus ja ohjaus Rax Rinnekangas. Tuotanto Oy Bad Taste Ltd.

 

3. Maailman viisi mestaritaloa - elokuvia Rakennustaiteen museon pihalla

Rax Rinnekankaan viiden elokuvan sarja esitetään Suomen rakennustaiteen museon pihalla sijaitsevassa teltassa. Kasarmikatu 24. Vapaa pääsy.

Taiteiden yö, perjantai 26.8. kello 20-22
Melnikovin talo, Venäjä
Alustus: taidemaalari Jorma Hautala

Venäläinen arkkitehti Konstantin Melnikov (1890 - 1974) suunnitteli ja rakensi utopiataloksi kutsutun kotinsa omalle tontille keskelle Moskovaa 1920-luvun lopulla. Kun Joseph Stalin kielsi modernin arkkitehtuurin harjoittamisen Neuvostoliitossa, Konstantin Melnikovilta kiellettiin koko arkkitehtuurin ammatti ja käytännössä hänet eristettiin taloonsa vuosiksi. Elokuva kertoo erikoisen talon tarinan ja arkkitehdin tarinan vankeudessaan utopiatalossaan.

Villa Mairea, Suomi
Alustus: professori Kristian Gullichsen

Alvar Aalto (1989 - 1976) suunnitteli Villa Mairean kodiksi ystävilleen Maire ja Harry Gullichsenille ja heidän perheelleen Noormarkun mäntymetsään toisen maailmansodan aattona. Ahlströmin ruukkialueella sijaitsevasta talosta tuli yksi modernismin aikakauden arkkitehtonisista ikoneista. Elokuva kertoo Villa Mairean suunnitteluprosessin ja sisällön keskeisenä osana suomalaista kulttuuriperintöä, japanilaista asketismia ja kansainvälistä modernismia.


Sunnuntai 28.8. kello 20
Casa Estudio, Meksiko

Maailmankuulu meksikolainen arkkitehti Luis Barragán (1902 - 1988) suunnitteli ateljeetalonsa työläiskaupunginosaan Meksiko Cityssä toisen maailmansodan jälkeen. Talosta tuli maaginen koti omistajansa lisäksi Meksikon paikallisväreille, valolle ja hiljaisuudelle. Elokuva kertoo tämän ihmeellisen rakennuksen tarinan ja sisällön osana asukkaansa metafyysistä arkkitehtuuria.
Alustus: Rax Rinnekangas


Maanantai 29.8. kello 20
Le Cabanon, Ranska

Modernismin luoja, taidemaalari Le Corbusier (1887 - 1965) luonnosteli Thoreau-tyylisen mökin lahjaksi puolisolleen Yvonnelle 45 minuutissa joulukuussa 1951. Monacon lahden syrjäisessä rinteessä sijaitsevasta kuudentoista neliön piilopaikasta kasvoi filosofinen malli minimalistiselle vapaa-ajan asumiselle ja työskentelylle. Elokuva kertoo piilomökin tarinan ja kollektiivisen asumismuodon kehittäjän Le Corbusierin tien mökin rakentajaksi ja kohtalon mökkinsä maailmassa.
Alustus: arkkitehti Jorma Mukala


Tiistai 30.8. kello 20
Koshino-talo, Japani

Japanilainen arkkitehti Tadao Ando (s. 1941) suunnitteli Koshino-talon kodiksi muotisuunnittelija Hiroko Koshinolle ja hänen perheelleen Ashiyaan, Hyogoon, vuosina 1979 - 1984. Talosta on tullut symboli puhtaan sementin kauneudelle, askeettisuudelle ja valolle. Elokuva kertoo Koshino-talon tarinan ja sisällön ja itseoppineen Tadao Andon kehityksen arkkitehdiksi sekä hänen pyrkimyksestään ratkaista kestävän arkkitehtuurin salaisuus.
Alustus: arkkitehti Markku Komonen

www.mfa.fi/

 

4. Face to Face - kasvokkain

Kasvokkain on audiovisuaalinen teos eli "photo-cinema" ihmisistä molemmin puolin suurta valtamerta. Teoksen kuvat ovat Euroopasta ja Amerikasta. Ne pohtivat perusasentoa ja asennoitumista, joista ihmiset molemmin puolin valtamerta katsovat tuntemattomaan kohtaloonsa. Teos käsittelee myös oidipaalista suhdetta vanhan mantereen kanta-asukkaiden ja uuden mantereen emigranttien välillä.

Amos Andersonin taidemuseo
19.8.-31.10.2011
Liput 8/6/4€ Amos Andersonin taidemuseosta
Aukioloajat: ma, to, pe 10-18 / ke 10-20 / la, su 11-17 / ti suljettu

www.amosanderson.fi

 

5. Matka Edeniin

Matka Edeniin -elokuvan ensi-ilta
Bio Rex 31.8.2011 klo 19
Liput 8 € perus, 7 € eläkeläiset, 5€ alennuslippu Lippupalvelusta. Lippupalvelun palvelupalkkio alkaen 2,50 euroa / lippu.

Rax Rinnekankaan elokuva kahdesta eri kulttuurista olevasta taiteilijamiehestä talvisella matkalla La Riojan kuuluisalla viinialueella Pohjois-Espanjassa.

Toisella miehistä, Suomessa asuvalla säveltäjä Ignaciolla, on traumana syyllisyys tyttärensä auto-onnettomuudesta; tytär on keinotekoisessa koomassa sairaalassa Helsingissä ja herätettäisiin 10 vuorokauden kuluessa. Toinen miehistä - Espanjassa asuva piirtäjä Comaz - on umpikujassa oman luovan työnsä suhteen; hänen suuren Kädet-teemansa naismalli ei halua jatkaa enää yhteistyötä. Matkalla miehet käyvät katsomassa ihmiskäsiä esittäviä maalauksia kirkoissa ja luostareissa La Riojan eri osissa - tutustuen samalla alueen viineihin. Eräällä kukkulalla matkamiehet kohtaavat erikoisen maankiertäjän - Tulimiehen. Tulimiehen antama neuvo ohjaa miehet muinaiseen erakkomunkin kappeliin, jossa odottamattomat tapahtumat muuttavat molempien suhteen syyllisyyteen, epäuskoon ja anteeksiantoon - koko heidän elämäntilanteeseensa.

Kieli: espanja
Tekstitys: suomi / ruotsi

Lisätiedot: www.matkaedeniin.fi

 

Rax Rinnekangas -kokonaisuudessa ovat mukana Amos Andersonin taidemuseo, Docpoint, Pirkanmaan elokuvakeskus, Suomen Rakennustaiteen museo, Laterna Magica ja Bad Taste Ltd.

Kuva: Rax Rinnekangas

 


Kirjanmerkki / jaa

Tapahtuma-aika

Pe 19.8. - ke 31.8.   
Elo- ja syyskuu 2011
matiketopelasu
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4