Helsingin sanomat OP-PohjolaElisa HOK-Elanto Holday InnAccenture Bob Helsinki
Peter von Bagh: Lastuja - taiteilijasuvun vuosisata

Elokuva, kuvataide

Peter von Bagh: Lastuja - taiteilijasuvun vuosisata

Lahjakkaan ja monipuolisesti taiteellisen suvun tarina avautuu Peter von Baghin kerroksellisen kerronnan kautta.

Elokuva kertoo suomalaisen taiteen tarinan läpi vuosikymmenten 1800-luvun lopulta modernin Suomen syntyyn Juhani Ahon, hänen läheistensä ja sukunsa kautta. Päähenkilöitä ovat Ahon lisäksi hänen vaimonsa taidemaalari Venny Soldan-Brofeldt, seuraavaa sukupolvea edustavat elokuvantekijät Heikki Aho ja Björn Soldan sekä Heikin tytär, valokuvaaja Claire Aho.

Juhani Aho loi suomalaisia enimmin säväyttäneet ja kestävimmiksi kuviksi osoittautuneet tiivistykset siitä, miten perinteinen yhteisö alkaa muuttua. Venny Soldan-Brofeldt aukaisi töissään ovia kulttuurieliitin maailmaan ja näki tulevaisuuteen. 1930-luvun Aho-Soldanin elokuvissa taas on tiivistynyt jälkipolville kuin unikuvana vuosikymmenen olemus, tosiseikkojen ja elämänharhan arvoituksellinen ykseys, aika jolloin Suomen kauaskantoinen unelma näytti saavuttavan täyttymyksen tasoja. Ajan kulkua seurataan vielä finaalina Claire Ahon huimien värivalokuvien johdatuksella 1950-ja 1960 luvuille asti. Elokuva liikkuu eri aikojen väliä: asiat kertautuvat, kehittyvät ja saavat uuden olomuodon. Sanat, maalaukset, liikkuva kuva ja valokuvat heräävät eloon ja todistavat modernin Suomen synnyn, sodan ja aikakausien muutoksen.

Peter von Bagh (s.1943) on Taideteollisen korkeakoulun elokuvahistorian professori, valtiotieteiden tohtori sekä elokuvahistorioitsija ja -ohjaaja. Hän on kirjoittanut lukuisia teoksia elokuvasta ja populaarikulttuurista. Von Baghille on myönnetty tiedonjulkistamisen valtionpalkinto ja Tieto-Finlandia vuonna 2007.

HUOM: Ilmaisliput elokuvaan on jaettu loppuun.

Esityskieli suomi, tekstitys ruotsiksi.

 

Käsikirjoitus, ohjaus: Peter von Bagh
Tuotanto: Jouko Aaltonen Illume Oy
Yhteistyössä: Illume Oy

 

 

Kuva: Aho & Soldan / Copyright: Jussi Brofeldt


Kirjanmerkki / jaa

Tapahtumapaikka

Bio Rex

Tapahtuma-aika

Su 28.8.  19:00 
Elo- ja syyskuu 2011
matiketopelasu
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4