Helsingin sanomat OP-PohjolaElisa HOK-Elanto Holday InnAccenture Bob Helsinki
Jordi Savall: Jerusalem

Klassinen musiikki

Jordi Savall: Jerusalem

KONSERTTI ON LOPPUUNMYYTY.

Voiko musiikilla rakentaa rauhaa? Kyllä voi, uskoo vanhan musiikin asiantuntija Jordi Savall. Jerusalem on matka pyhän kaupungin rikkaaseen, mutta ristiriitaiseen kulttuurihistoriaan. Klassisesta maailmanmusiikkiin laajeneva ohjelmallinen kokonaisuus ammentaa juutalaisesta, kristitystä ja muslimiperinteestä rinta rinnan. Siinä soittavat muusikot ovat kotoisin 14:stä eri Euroopan ja Lähi-idän maasta edustaen useita eri uskontoja. Kirkkaana tähtenä lavalla loistaa sopraano Montserrat Figueras.

"Jerusalemin kaupungin hepreankielisen nimen etymologia viittaa 'kahden rauhan kaupunkiin' - 'taivaalliseen' ja 'maalliseen' rauhaan. Taivaallista rauhaa lupasivat ja julistivat kaupungissa asuneet ja vierailleet profeetat ja maallista rauhaa ovat etsineet poliittiset johtajat, jotka ovat hallinneet kaupunkia sen viidentuhannen vuoden dokumentoidun historian ajan.

Välimeren alueen kolmen suuren monoteistisen uskonnon pyhittämä Jerusalem muodostui nopeasti rukouksien ja kaipauksen keskittymäksi. Kaupunki on ollut sen porteilla rauhanomaisesti parveilevien pyhiinvaeltajien päämäärä, mutta myös sotilaiden ja armeijoiden kohde, joka on toistuvasti saarrettu ja poltettu.

Jordi Savall ja Montserrat Figueras esittelevät pyhän, mutta piinatun kaupungin kirjavia musiikkiaarteita. Mukana on juutalaisia, kristittyjä ja muslimimuusikoita Israelista, Palestiinasta, Kreikasta, Syyriasta, Armeniasta, Turkista, Englannista, Ranskasta, Espanjasta, Italiasta ja Belgiasta sekä Savallin ja Figuerasin omat yhtyeet Hespèrion XXI ja La Capella Reial da Catalunya. Juutalainen, kristillinen ja arabialainen musiikki muinaisista ajoista nykypäivään kuvaa Jerusalemin kaupunkina, joka toiveikkaana odottaa nimensä lupaamaa mahdollisuutta kahdesta rauhasta."

-Manuel Forcano, 2008


Sopraano & kithara: Montserrat Figueras
La Capella Reial de Catalunya
Hespèrion XXI
Al-Darwish of Galilee (Palestiina)
Vierailevat muusikot Israelista, Armeniasta, Kreikasta, Irakista ja Turkista
Lukija: Manuel Forcano
Johtaa: Jordi Savall
Konsepti: Jordi Savall & Manuel Forcano

JERUSALEM
Kahden rauhan kaupunki: taivaallinen ja maallinen rauha


Yhteistyössä:

 

Konserttia ovat tukeneet: Departament de Cultura of the Generalitat de Catalunya, the Institut Ramon Llull, the Culture Programme of the European Union

 

kuva: Nomah

*Lippupalvelun palvelupalkkio alkaen 2,50 euroa / lippu.


Share

Tapahtumapaikka

Musiikkitalo, konserttisali

Tapahtuma-aika

Su 4.9.  18:00 

Kesto

2h, väliaika

Liput

75-67-60 / 25 € *
Elo- ja syyskuu 2011
matiketopelasu
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4