Helsingin sanomat OP-PohjolaElisa HOK-Elanto Holday InnAccenture Bob Helsinki
Jordi Savall: Istanbul

Klassinen musiikki

Jordi Savall: Istanbul

Itä kohtaa lännen Euroopan ja Aasian risteyskohdassa. Istanbul on uskonnollisen musiikin sulatusuuni, jossa ottomaanien hovin musiikillinen traditio yhdistyy armenialaiseen ja sefardijuutalaiseen kansanperinteeseen. Jordi Savall kuljettaa yleisön 1600-luvulle ja kiehtovaan metropoliin, jossa ei tunneta uskonnollisia tai kansojen välisiä rajoja.

Ottomaanien Istanbul ja bysanttilaisten Konstantinopoli, kaupunki kahden mantereen rajalla, oli säveltäjä Dimitrie Cantemirin (1673-1723) aikaan täydessä kukoistuksessaan. Bysanttilaisen historian vahvan läsnäolon lisäksi kaupungista oli tullut islamilaisen uskonnon ja kulttuurin sydän.

Ainutlaatuisena kansojen ja uskontojen sulatusuunina Istanbul on aina vetänyt eurooppalaisia matkaajia ja taiteilijoita magneetin lailla puoleensa. Cantemir saapui kaupunkiin 20-vuotiaana vuonna 1693, ensin panttivankina ja myöhemmin isänsä, Moldavian hallitsijan, diplomaattisena lähettiläänä. Cantemir tuli tunnetuksi tanburin, eräänlaisen pitkäkaulaisen luutun virtuoosina. Häntä pidettiin myös lahjakkaana säveltäjänä, kiitos teoksen Kitiih" ilmi'l-musiki (The Book of the Science of Music), jonka hän omisti sulttaani Ahmedille (1703-1730).

Tähän historialliseen kontekstiin sijoittuu "Dimitrie Cantemir's The Book of the Science of Music and the Sephardic and Armenian musical traditions". Teos pyrkii esittelemään Cantemirin työhönsä säilömää 1600-luvun ottomaanihallinnon “kultivoitunutta” instrumentaalimusiikkia sekä asettamaan sen dialogiin traditionaalisen kansanmusiikin kanssa. Kansanmusiikkia edustavat armenialaisten muusikkojen suulliset esitykset sekä ottomaanien valtakuntaan asettuneiden Espanjasta karkotettujen paimentolaisyhteisöjen musiikkiperinne.

Musiikillisen dialogin takana on todellinen historia, jota musiikki heijastelee. Vaikka instrumentit ja tapa soittaa ovat sittemmin muuttuneet ja haastaneet teoksen esittäjät, kuljettaa musiikki meidät takaisin vuosisatojen takaiseen Istanbuliin.
(lähde: Jordi Savall / Alia Vox)


Dimitrie Cantemir (1673 - 1723)
”Musiikin tieteen kirja”
sekä sefardijuutalainen ja armenialainen musiikkiperinne


Hespèrion XXI, vierailevat muusikot Turkista, Israelista ja Armeniasta
Johtaa: Jordi Savall
Konsepti, musiikkivalinnat: Jordi Savall


kuva: David Ignaszewski

*Lippupalvelun palvelupalkkio alkaen 2,50 euroa / lippu.

 

Konserttia ovat tukeneet: Departament de Cultura of the Generalitat de Catalunya, the Institut Ramon Llull, the Culture Programme of the European Union

 


Kirjanmerkki / jaa

Tapahtuma-aika

La 3.9.  19:00 

Kesto

2h, väliaika

Liput

45 - 40 / 20 € *

Osta lippu

Elo- ja syyskuu 2011
matiketopelasu
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4