Helsingin sanomat OP-PohjolaElisa HOK-Elanto Holday InnAccenture Bob Helsinki

 

 

Yössä mukana:

 

 

Vesikuvia keitaalla

Kuutamouinnit ja vedellisten elokuvien ulkoilmanäytös Taiteiden yönä 26.8. klo 21.30-23.30

Elokuvaohjaaja PV Lehtisen palkitut vesiteemaiset lyhytelokuvat valloittavat Helsingin Uimastadionin ainutlaatuisessa ulkoilmanäytöksessä! Näytöksen ohessa järjestetään Uimastadionin perinteiset kuutamouinnit sekä uimahyppynäytös. Tunnelmallisessa tapahtumassa heijastetaan suurelle valkokankaalle yhteensä 9 elokuvaa. Elokuvia voi seurata suoraan altaasta tai vaikka aurinkokatsomosta. Omat uimapatjat ja renkaat sallittu, myös kioskipalvelut avoinna.

20-23 vapaa pääsy Uimastadionille
20-21:30 kuutamouintimusiikkia
21.30-23.30 uimahyppy- ja elokuvanäytös

 

Ohjelma

I. Arkistoelokuvat:

1. SUVEN SUURI HUVI (10 min, 1956)

Suomen uimaliiton dokumenttielokuva uimisesta sekä huvina ja harrastuksena että kilpaurheilulajina 50-luvulla. Selostus Pekka Tiilikainen.

2. SM-UINNIT HELSINGIN UIMASTADIONILLA (8 min, 1960)

Kooste SM-uinneista Helsingin uimastadionilla vuodelta 1960.

 

II. Uimahyppynäytös (live)

Fanfaari. Tiirat-uimahyppyseuran virtahyppy ja uimahyppääjä Lena Putiginan uimahyppy kolmen metrin ponnahduslaudalta.

 

III. Elokuvaohjaaja PV Lehtisen retrospektiivi:

3. THE SPRINGBOARD CAROUSEL (4 min, 2011) / ENSI-ILTA
Mosaiikkimaisen kaunis kollaasi Lena Putiginan suorittamista uimahypyistä ponnahduslaudalta sinisyyttä hohkaavaan veteen.

4. HYPPÄÄJÄ (21 min, 2000)
Hymni uimahyppäämiselle ja liikkeen estetiikalle. Elokuvan keskipisteenä on uimahyppyjen Grand old man Helge Wasenius (s.1927, k.2008), joka tunnettiin myös pellehyppääjänä ja lajinsa värikkäänä huimapäänä.

5. KEIDAS (20 min, 2007)
Meditatiivinen matka keitaalle, josta on muodostunut joukolle ihmisiä toinen koti, jonne he palaavat joka kesä. Elokuva on kuin potrettimaalaus Suomen ensimmäisestä maauimalasta ja sen vakiokävijöistä.

6. SIRKKA (13 min, 2001)
Uimahyppääjätyttö tapaa pojan maauimalassa ja suutelee häntä. Tarina ensisuudelmasta.

7. KRUMP (4 min, 2011) / ENSI-ILTA
Maaginen rengasesitys veden äärellä. Maailmankuulun Cirque du Soleil -sirkuksen voimistelija Olli Torkkel kieppuu ilmassa musiikin tahtiin.

8. SIELUNSIEPPAAJA (14 min, 2011)
Elokuva kertoo sielunsa kadottaneesta miehestä. Hietaniemen uimarannalla kokonaan toteutetun elokuvan pääosassa on afrikkalainen mies (Wilson Kirwa), jonka suonissa virtaa maasaisoturin veri.

9. KROOLI (26 min, 2004)
Unenomainen tarina uimarin suhteesta veteen. Nuori kilpauimari Sirja Luomaniemi kohtaa mielikuvissaan maailman nopeimman naisuimarin Therese Alshammarin ja kisaa häntä vastaan.

 

Lue lisää: www.cineparadiso.fi/short_films.html

Järjestäjät: Helsingin juhlaviikot, Dokumenttikilta, Suomen elokuvakontakti, Cineparadiso, Helsingin kaupungin liikuntavirasto ja Uimahyppyseura Tiirat. Tapahtumaa ovat tukeneet Valtion elokuvataidetoimikunta ja AVEK.