Helsingin sanomat OP-PohjolaElisa HOK-Elanto Holday InnAccenture Bob Helsinki
Lemi Ponifasio & MAU: Birds with Skymirrors

Teatteri, tanssi, sirkus

Lemi Ponifasio & MAU: Birds with Skymirrors

Osta liput: 2.9. / 3.9.

Ihminen, luonto, myytit ja nykyaika kohtaavat samoalaisen Lemi Ponifasion henkeäsalpaavassa liikkeen sommitelmassa. Aikamme puhuttelevimpiin koreografeihin lukeutuvan Ponifasion maailma on sekä kaunis että julma. Teos tuo Tyynenmeren alkuperäiskulttuurien rituaalit tähän päivään ja ottaa kantaa kulutusyhteiskuntamme mielettömyyteen.

Birds with Skymirrors -teos sai alkunsa kaukaisella Tyynenmeren Tarawan saarella. Lemi Ponifasio näki taivaalla lentäviä lintuja, joiden nokassa roikkui jotakin kimaltavaa. Nämä "taivaan peilit" osoittautuivat videonauhan pätkiksi, joita linnut käyttivät pesänrakennusaineenaan. Ne olivat peräisin merellä kelluvasta, valtavasta jätelautasta. Kaunis, mutta selkäpiitä karmiva havainto oli Ponifasion kriittisen tanssiteoksen lähtölaukaus.

Birds with Skymirrors on puheenvuoro kauniin, hengenvaarassa olevan luonnon puolesta, mutta sisältää monia muitakin ulottuvuuksia. Lemi Ponifasio sekoittaa teoksessa tanssia, teatteria ja samoalais- ja maorikulttuurin seremoniallisuutta filmimateriaaliin ja äänikollaaseihin. Koreografin omaleimaisen liikekielen lisäksi näkemisen arvoinen on myös nerokas valosuunnittelu, joka luo kokonaisuuteen lähes pyhän tunnelman.

Lemi Ponifasio on Uudessa-Seelannissa toimivan luovan yhteisön MAUn perustaja ja taiteellinen johtaja. MAU on saanut nimensä Samoalla 1900-luvun alussa toimineesta rauhanomaisesta itsenäisyysliikkeestä. Yhteisön jäsenet eivät ole saaneet tanssi- tai näyttämötaiteilijan koulutusta, vaan ovat ammatiltaan muun muassa kalastajia, maanviljelijöitä, kutojia ja opiskelijoita. Ponifasion mukaan kuitenkin koko Tyynenmeren alueella musiikki ja tanssi ovat niin olennainen osa arkielämää, että kaikista kansalaisista kasvaa tanssijoita. "Olen osa perinnettä ja olen elossa. Siten perinne ei voi olla vain jotakin, joka tapahtui vuosisatoja sitten", Lemi Ponifasio sanoo.

Konsepti ja koreografia: Lemi Ponifasio
Valosuunnittelu: Helen Todd
Tanssi: MAU Company

Yhteistyössä Helsingin Kaupunginteatteri


Kuva: Kamrouz

*Lippupalvelun palvelupalkkio alkaen 2,50 euroa / lippu.


Kirjanmerkki / jaa

Tapahtuma-aika

Pe 2.9.  19:00 
La 3.9.  19:00 

Kesto

1 h 30 min

Liput

45-40 / 25 € *

Ikäsuositus

14+
Elo- ja syyskuu 2011
matiketopelasu
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4