Helsingin sanomat OP-PohjolaElisa HOK-Elanto Holday InnAccenture Bob Helsinki

 

Jordi Savallin suurteokset Jerusalem ja Istanbul Helsingin juhlaviikoille

Helsingin juhlaviikoilla kuullaan kaksi vanhan musiikin mestarin, katalonialaisen Jordi Savallin kokoamaa teemallista konserttia: Jerusalem ja Istanbul. Maailmalla mainetta niittäneet teokset ovat moniulotteisia musiikillisia tutkimusmatkoja kulttuurihistoriaan. Ne ovat temaattisia kokonaisuuksia, joissa uskonnollinen ja klassinen musiikki laajenevat maailmanmusiikiksi. Lavalla soittavat muusikot ovat kotoisin Euroopan ja Lähi-idän eri maista edustaen useita eri uskontoja.

 

Jerusalem on matka halki pyhän kaupungin monituhatvuotisen historian. Teos kertoo musiikin välityksellä tarinan ristiriitojen repimästä kaupungista ammentaen juutalaisesta, kristitystä ja muslimiperinteestä. Jerusalem on myös kannanotto rauhan puolesta. Savall uskoo, että musiikin avulla on mahdollista nousta politiikan yläpuolelle. Kirkkaana tähtenä lavalla loistaa sopraano Montserrat Figueras.

Istanbulin teemana on idän ja lännen kohtaaminen. Teos on musiikin sulatusuuni, jossa ottomaanien musiikillinen perinne yhdistyy armenialaiseen ja sefardijuutalaiseen traditioon.

Jordi Savall on erityisesti keskiaikaisen, renessanssi- ja barokkimusiikin mestari. Hän on viola da gamban taiturimainen soittaja, säveltäjä ja kapellimestari. Savallin kokoonpano on nimeltään Hespèrion XXI.

Jerusalem esitetään 4.9. klo 18.00 Musiikkitalon konserttisalissa ja Istanbul 3.9. klo 19.00 Tapiolasalissa.

Lipunmyynti Savallin konsertteihin alkaa Lippupalvelussa torstaina 5.5.2011.

kuva: David Ignaszewski

 

JERUSALEM
Sopraano & kithara: Montserrat Figueras
La Capella Reial de Catalunya
Hespèrion XXI
Al-Darwish of Galilee (Palestiina)
Vierailevat muusikot Israelista, Armeniasta, Kreikasta, Irakista ja Turkista
Lukija: Manuel Forcano
Johtaa: Jordi Savall
Konsepti: Jordi Savall & Manuel Forcano

ISTANBUL
Hespèrion XXI, vierailevat muusikot Turkista, Israelista ja Armeniasta
Johtaa: Jordi Savall
Konsepti, musiikkivalinnat: Jordi Savall