Helsingin sanomat OP-PohjolaElisa HOK-Elanto Holday InnAccenture Bob Helsinki

Om oss

FAQ

När arrangeras Helsingfors festspel?
Helsingfors festspel arrangeras 19 august - 4 september 2011.

BILJETTER

Biljettförsäljning börjar 5.5. 2011 kl 9!

Var får man biljetter till Festspelens evenemang?
Festspelens biljetter förmedlas huvudsakligen av Lippupalvelu. Man kan köpa biljetter på Lippupalvelus försäljningsställen, via webbtjänster och per telefon, 0600 10 800 (1,96 euro/min+lna).

Under festivalen kan man även köpa biljetter på spelplatserna förutsatt att evenemanget inte är utsålt. Biljettluckorna på spelplatserna öppnas en timme innan evenemanget börjar.

Det går inte att boka biljetter via festivalbyråns telefonnummer. Om det gäller biljetter för stora grupper och i specialfall kan du be byrån om hjälp, tfn (09) 6126 5100 eller Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den .

Kan man köpa studentbiljetter på webbutiken?
På webbutiken kan man även köpa nedsatta studentbiljetter. Du kan bli ombedd att uppvisa studentkort på spelplatsen. Mera om köp på webben på Lippupalvelus sidor.

Vilka rabatter kan man få på biljetterna?
Under 18-åringar, studerande, beväringar, civiltjänstgörare, arbetslösa, pensionärer och vissa yrkesgrupper inom kulturarbetet har rätt till rabatt.  Du måste ha med dig till föreställningen intyg som berättigar till specialrabatt och på uppmaning uppvisa intyget för biljettkontrollant.
Då du köper biljetter till tre olika evenemang på en gång, lämnas en rabatt om 15 %.  Då du köper biljetter för en grupp på minst 10 personer, lämnas en rabatt om 10 %. Dessa biljetter kan tillsvidare bara köpas genom Lippupalvelu via telefonförsäljning eller på försäljningsställen eller under festivalen vid dörren en timme innan evenemanget börjar.

Läs mera om rabatter här.

Kan man köpa biljetter utan provision?
Under festivalen får man köpa biljetter på plats utan provision förutsatt att evenemanget inte är utsålt. Det är huvudsakligen Lippupalvelu som svarar för förhandsförsäljningen av Festspelens biljetter och de tar provision. Detta är allmän kutym för företag som förmedlar biljetter. Läs mera på Lippupalvelus egna hemsidor.

Kan en redan inköpt biljett annulleras eller bytas ut?
Betalda biljetter byts inte ut och återinlöses ej.

Om en biljett förkommer?
Det är på kundens ansvar att se till att biljetten inte förkommer.

Varför finns det olika priskategorier till vissa föreställningar?
Till vissa föreställning finns det biljetter i olika priskategorier. För ett högre pris får du en bättre sittplats. Ibland säljs förmånliga biljetter till platser vid sidan eller den bakre delen av salen. Ytterligare uppgifter om priskategorierna får du då du bokar dina biljetter.

Om föreställningen inställs?
Om föreställningen inställs, returneras biljettpriset till kunden. Tag med biljetten till någon av Lippupalvelus serviceställen eller sänd den per post till Festspelens byrå. Glöm inte att ge dina personuppgifter och ditt bankkonto. Lippupalvelus expeditionsavgifter eller serviceavgifter returneras inte.

Är Festspelens biljetter i allmänhet slutsålda redan innan sommaren?
Oftast finns det biljetter kvar ännu i augusti. Det lönar sig att höra sig för om eventuella biljetter till fullbokade evenemang om morgnarna på Lippupalvelu. Bokade biljetter som inte inlösts före sista utsatta bokningsdag går till försäljning om morgnarna kl. 7.

PROGRAM

Hur får man uppgifter om Festspelens program?
Festspelens program publiceras på våren, oftast i april. Vid samma tid publiceras en broschyr med information om alla föreställningar. En programguide finner du här. På Festspelens hemsidor får du kompletta uppgifter om evenemangen. Programmet presenteras på olika sidor enligt genre, men du finner även evenemangen i alfabetisk ordning och enligt datum.

Var får man Festspelens programbroschyrer?
Programbroschyrerna finner du på Lippupalvelus serviceställen och huvudstadsregionens bibliotek och stadsdelarnas kulturcenter, t.ex. Gamlasgården, STOA och Malmhuset. Programbroschyrer finns även till utdelning på kaféer samt på Kulturfabriken Korjaamo, framför Festspelens byrå i ändan av Glaspalatset, Café Carousel, Café Ursula i Brunsparken, Virgin Oil och Kapellet.

Kan man få programinformation hemskickad?
Du får programbroschyren hemskickad gratis, om du skriver in dig på distributionslistan. Med på listan kommer du om du sänder din postadress till Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den . Bästa sättet att hålla sig à jour med vad som händer på Festspelen är att beställa Festspelens nyhetsbrev.

PÅ SKÅDEPLATSEN

Finns det några allmänna direktiv om Festspelens evenemang?
Håll din mobiltelefon och andra  klingande apparater avstängda under föreställningen. Det strider mot lagen om upphovsrätt att fotografera eller göra ljud- eller bildupptagningar, och därför är det strängt förbjudet.

Om jag kommer för sent?
Personer som kommer för sent kan störa såväl konstnärerna som den övriga publiken. Det finns konstnärer som kräver att försenade inte får tillträde till salen förrän vid något lämpligt ögonblick under föreställningen. Festspelen förbehåller sig rätten att förhindra tillträde för försenade eller att släppa in dem först vid ett lämpligt skede i föreställningen. Försenade kan inte räkna med någon kompensation för biljetten. Kolla klockslaget på biljetten och planera din tidtabell därefter.

Är spelplatserna tillgängliga med rullstol?
Man kan ta sig med rullstol till alla våra spelplatser. Om följeslagare behövs, får denne gratisbiljett. Läs mera om tillgängligheten till Festspelens evenemang här.

Ser barn från alla platser?
Barnföreställningarna ges på platser som lämpar sig väl för barn och där borde det inte finnas några problem med sebarheten. Vuxna som är med om barnföreställningar borde sätta sig bak i salen eller vid sidorna, så att så många små tittare som möjligt får plats i de främre raderna.

Serveras det mat vid Festspelen?
Helsingfors festspel arrangerar ingen matförsäljning vid sina evenemang. På vissa platser, t.ex. Finlandiahuset eller Huvilatältet, har husets restaurang hand om serveringen under pauserna. Huvilatältets restaurang har en meny som varieras dagligen, samt A-rättigheter.
Tillstånd till utskänkning utomhus beviljas av Helsingfors stads fastighetsbyrå. Under Konstens natt beviljas inga utskänkningstillstånd.

Var kan man fråga efter hittegods?
Man kan fråga efter hittegods antingen direkt på spelplatsen eller av polisen. Allt hittegods med ett värde som överstiger 20 euro sänds till polisen.

UPPTRÄDA VID FESTSPELEN

Hur väljs de som uppträder vid Festspelen?
Det finns ingen fastslagen ansökningsprocedur för den som vill uppträda vid Festspelen, utan valet av uppträdande sker genom kallelse. Uppbyggandet av Helsingfors festspels program är en kontinuerlig process. Projekt och verk planeras flera år i förväg tillsammans med orkestrar, artister och konstnärsgrupper. Om du ändå vill erbjuda Helsingfors festspel en produktion, bekanta dig då med festivalsidorna för år 2008 för att skapa dig en uppfattning om programmet. Vi försöker erbjuda Helsingfors ett enastående program som inte visats tidigare i staden.

Programförslag kan sändas per post eller e-post till adressen Produktionschef / Helsingfors festspel, Glaspalatset, Mannerheimvägen 22-24, 00100 Helsingfors eller Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den . Vi får in ett så pass stort antal förslag att vi inte kan returnera förslagen eller eventuellt material som följer med förslaget.

Om du vill att din produktion deltar i Konstens natt, skall du anmäla dig till postningslistan för att därmed få uppgifter om evenemangets tidtabell. Med på postningslistan kommer du om du sänder dina kontaktuppgifter till adressen Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den .

Konstens natt arrangeras nästa gång fredagen den 26 augusti 2011.

HUVILATÄLTET

Var finns Huvilatältet och hur kommer man dit?

Huvilatältet reses vid Tokoistranden i närheten av Helsingfors stadsteater i mitten av augusti. Till Huvilatältet kommer man lättast genom att ta sig till Hagnäs torg med allmänna fortskaffningsmedel och därefter gå i riktning mot det runda Ympyrätalo mot Stadsteatern och Fågelsången. Läs mera om Huvilatältet.

Finns det en garderob i Huvilatältet?
Det finns ingen garderob och inga klädhängare i Huvilatältet. Kvällarna kan vara kyliga under sensommaren och vi rekommenderar varm klädsel för konserterna i Huvilatältet.

Kan jag ta ett minderårigt syskon med mig till konserterna i Huvilatältet?
Huvilatältet har utskänkningsrättigheter och en åldersgräns på 18 år. Yngre personer har tillträde tillsammans med vårdnadshavare. Om evenemang utan åldersgräns meddelas särskilt.

Kan jag arrangera en privattillställning i Huvilatältet?
Ja, Huvilatältets VIP-lokaliteter är mycket lämpliga för privattillställningar. VIP-paket kan beställas här. Privattillställningar kan enbart arrangeras så länge Festspelen pågår.

Får man fotografera/filma vid konserterna i Huvilatältet?

Det är förbjudet att fotografera och filma vid alla Festspelens evenemang. Enbart fotografer med specialtillstånd har rätt att ta bilder - och t.o.m. de bara vid vissa evenemang och med vissa begränsningar. Blixtljus får över huvudtaget inte användas.

Finns det utskänkning i Huvilatältet?
Ja. I Huvilatältet finns en restaurang, som öppnas varje kväll kl. 18 och stänger beroende på evenemanget senast kl. 24. I regel erbjuder Huvilatältet en plats att njuta av augustikvällarna också efter konserten.

Finns det sittplatser i Huvilatältet?
Det finns sittplatser i Huvilatältet. Publikutrymmet i Huvilatältet är emellertid flexibelt beroende på evenemangets natur. Vid vissa evenemang är det önskvärt att bereda utrymme för dans för dem som vill dansa.